Case Study : Hoe Top 10 Evenementenbureau Lapin Quotidien een BEA Award won met een uniek concept  • 01/03/2017
  • events

Case Study : Hoe Top 10 Evenementenbureau Lapin Quotidien een BEA Award won met een uniek concept

Als creatief evenementenbureau won Lapin Quotidien een Benelux Event Award met de case "Liefde is...". Hieronder bespreken we deze case in detail en leggen we uit hoe we dit concept hebben gevonden en uitgewerkt.

Briefing

Elk jaar vindt in Knokke-Heist het Cartoonfestival plaats. In 2013 draaide dit rond het thema "Liefde is...", de bekende cartoons van Kim Casali.
Het Cartoonfestival vindt plaats van juni tot september. Elk jaar opnieuw, in augustus, merken de organisatoren een dipje in media aandacht en in bezoekersaantallen.

De vraag van de Dienst Toerisme van Knokke-Heist luidde :
- Creëer een event, een concept, een campagne om opnieuw media aandacht te verwerven in die periode.
- Rekening houdend met het thema van het Cartoonfestival en met het imago en het DNA van de gemeente Knokke-Heist.
- Budget 10.000euro.
- Competitie : open voor àlle eventkantoren.

Geen gemakkelijke opdracht dus. Weinig budget, sterke competitie en hoge verwachtingen.

Conceptontwikkeling

We zijn begonnen met het analyseren van het thema van "Liefde is...". De "is" hebben we voor het gemak laten vallen, en we focusten ons op "Liefde". Maar wat symboliseert die liefde? Zo kwamen we tot hét symbool van de liefde, de rode roos. Een sterk beeld, een emotioneel symbool.

Vervolgens bekeken we het imago van de gemeente Knokke-Heist. Hoe konden we dit linken aan die rode roos, dat symbool van de liefde? Het idee van de papieren strandbloemen die al sinds het begin van de vorige eeuw te zien zijn op de Knokse stranden, vormden de ideale link. 

Hoe media aandacht genereren?

We hadden dus ons symbool : papieren rode rozen. Maar hoe konden we dit alles activeren naar het grote publiek toe? Hoe zouden we media-aandacht genereren hierrond?

Zo kwamen we terug bij de liefde. Zijn er nog symbolen van liefde? Wat is het resultààt van de liefde? Yes, natuurlijk, kinderen!

Kinderen zouden de link vormen voor de rest van het verhaal.

Hoe?
1. Door ze gedurende de volledige maand juli de kans te geven om rode papieren rozen te maken in ons atelier.
2. Door die gemaakte rozen op het einde van de rit te verkopen aan 2euro per stuk en die opbrengst te geven aan de vzw Kindergeluk (actie Meneer Konijn van Q-Music). Opnieuw kinderen. Kinderen voor kinderen dus! 

Dat alles zorgt ervoor dat we een sterke pre-communicatie konden creëren :  "Kom bloemen maken, daarmee steun je de vzw Kindergeluk". Een mooie boodschap, zo in het midden van de zomer. 

Creëer een sterk beeld

Geen media aandacht zonder sterk beeld. Daarom beslisten we om van alle rozen een groot hart te maken (liefde!), op het strand. De duizenden bloemen werden half augustus in de vorm van een hart getoond aan het grote publiek, op het strand. De hele dag door kwamen mensen foto's nemen van deze prachtige eyecatcher. 's Avonds, tijdens het vuurwerkfestival werden de rozen verkocht aan 2euro per stuk. 

Resultaten van de actie

Het ging uiteraard niet alleen om de emotie. Maar ook om het resultaat. Wat heeft dit alles "opgebracht"? Wat is de ROI?
Herinner u nog, het budget was 10.000euro.

Hierbij enkele facts & figures: 

- bijna 5.000 rozen werden verkocht aan 2euro per stuk. Bijna 10.000euro werd geschonken aan vzw Kindergeluk.
- verschillende aandachtsmomenten op Q-Music in juli en augustus 
- we haalden de uitsmijter van het 19u Journaal van de VRT 
- àlle kranten namen dit op in hun artikels : Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, etc
- uiteraard was deze actie ook heel geliefd op sociale media

De ROI?

Ruim 300.000euro aan mediawaarde werd gecreëerd met een budget van 10.000euro. 

Deze case bewijst dat je ook met een kleiner budget extreme resultaten kan behalen. Door goed na te denken, door extreem te gaan in eenvoud. Door vol in te zetten op oprechte emotie.
Dat is de essentie. Keep it simple.

Vond je deze info nuttig?
Gebruik dan onderstaande buttons. Share dit bericht, stuur het aan je collega's die actief zijn in de eventwereld, ze zullen het waarderen. Written by Laurent Lootens, owner and Founder of Lapin Quotidien and So-Phi.