Een Licentie Voor Eventkantoren  • 01/07/2019
  • events

Een Licentie Voor Eventkantoren

Op 28 juni 2019 werd het festival Vestiville afgelast door de burgemeester van Lommel na overleg met de veiligheidsdiensten. De organisatoren werden de dag nadien aangehouden op verdenking van fraude. Deze afgelasting zorgde voor vele vragen : was het amateurisme of kwaad opzet? De organisatoren waren eerder onervaren, de financiering zat niet goed en er werd gesjoemeld met valse betalingsbewijzen naar leveranciers toe.

Dat dit kan gebeuren is volgens mij niet erg verwonderlijk. Voor elk beroep met verantwoordelijkheden heb je een licentie of een diploma nodig. Tandarts, immokantoor, apotheek, bakker, voetbaltrainer of garagist : zonder het nodige papiertje mag je er niet aan beginnen.

Onderleveranciers uit de eventsector hebben ook vaak een licentie nodig. Podiabouwers, securitybedrijven en cateraars hebben allemaal een licentie. Om nog maar te zwijgen over de regels waaraan een eventlocatie moet voldoen om er events te mogen organiseren.

Eventkantoren zijn in theorie de eindverantwoordelijken voor een event. Gebeurt er iets, wijst men naar het eventbureau. Ook verzekeringstechnisch. 

Maar toch moeten eventkantoren amper aan regels voldoen. Iedereen mag zich een eventkantoor noemen. Of je nu ruim 20 jaar ervaring hebt als eventmanager of je wil als postbode na je uren wat events in elkaar knutselen : beide hebben even veel recht om een event te organiseren. 

Wat dit met zich meebrengt, voel je zo aankomen. Met het dossier Vestiville als anticlimax. Alleen is dit een groot publieksevent met veel media-aandacht. De talloze bedrijfsevents en privé evenementen die slecht georganiseerd zijn door een dubieuze eventplanner zijn niet te tellen. En ja, op zich is dat een drama. Zeker als je weet dat een event, ook een besloten event, bezocht wordt door makkelijk 100 à 500 personen. Daar draag je als eventplanner dus de verantwoordelijkheid voor! 

Zullen we als eventsector blijven toelaten dat events mogen georganiseerd worden door eender welke Stevie Wonder? De verantwoordelijkheden zijn te groot. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn. Het gaat uiteindelijk om mensenlevens.

Daarom pleit ik vurig om een licentie voor eventkantoren. Met minimavoorwaarden om toegelaten te worden in de club. Het zal de kwaliteit en de veiligheid alleen maar ten goede komen.

Written by Laurent Lootens - Lapin Quotidien, owner and Founder of Lapin Quotidien and So-Phi.