Hoe Creëer je een Hybride Belevenis voor je Merk















  • 29/09/2020
  • news

Hoe Creëer je een Hybride Belevenis voor je Merk

In deze blogpost zal ik je haarfijn uitleggen hoe je een merkbeleving kan ontwikkelen voor je merk. Want ook al bevinden we ons in een uitdagende periode waarbij live events zich aan bepaalde regels moeten houden - een live event heeft een duidelijke meerwaarde voor een merk. Het relationele aspect is niet te onderschatten, net als de kracht van events om een bepaalde boodschap over te brengen en een community te creëren in een mooie omgeving die de waarden van je merk uitstralen.

We kunnen wachten tot we met z'n allen opnieuw oldschool events mogen organiseren, maar in tussentijd mis je de opportuniteit om je stakeholders aan je te binden. Niet alles kan opgelost worden met enkele posts op Instagram, Linkedin of Facebook. 

Daarom pleit ik voor een hybride aanpak, waarbij je zowel digitale als live kanalen inzet om je doel te bereiken. Hybride is niet zomaar een modewoord. Door goed neer te pennen wat de uiteindelijke bedoeling is van een traditioneel event, kan je een hybride oplossing creëren die evengoed of misschien zelfs beter werkt. Het doel van een traditioneel event komt vaak neer op het volgende : relaties versterken, boodschappen overbrengen, een goed gevoel creëren en een merkbeleving ontwikkelen.

 

Waar moet je aan denken voor je begint? 

Voordat je je dus zomaar lanceert in een hybride event, moet je goed uitmaken wat je doelstellingen zijn. Op die manier zal je juistere beslissingen nemen in verband met je format en de inhoud. Tevens geeft het je de mogelijkheid om te achterhalen of je die doelen ook effectief hebt bereikt.

Na het bepalen van je doelstellingen, kom je best nog even terug op je merk DNA. Waarvoor staat je merk en wat maakt het uniek? 

Vervolgens kijken we naar de doelgroepen die je wenst te bereiken : wie zijn ze én wat zijn hun interesses? Dat laatste is een cruciaal gegeven om straks een succesvol hybride formule te creëren voor je merk. 

Als je dan goed afbakent wat de boodschap is die je wil overbrengen, welk verhaal je wil vertellen en wat je wil dat ze onthouden, heb je alles in handen om een relevant concept te ontwikkelen.

Dat concept zullen we op een hybride manier uitrollen. Deels digitaal, deels via een live event.

 

Digitale Belevenis

Via je digitaal concept kan je veel mensen bereiken en is er een bepaalde flexibiliteit die je niet hebt op een live event. Je publiek is niet per se gebonden aan tijd en ruimte. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Meestal bekijken mensen jouw digitaal concept thuis. Dat wil zeggen dat er véél meer afleiding is dan op een event, waar je vaak geen andere keuze hebt dan er te blijven (vertrekken in het midden van de presentatie is moeilijk).

Afleidingen zijn : de tv, de kinderen, de partner, iets op het fornuis, de kat, de telefoon en andere zaken op de computer. Wees je daar dus goed van bewust, dat je publiek sneller afgeleid is. Dat betekent dat wat je brengt zo sterk moet zijn als goede televisie, of een goede serie op Netflix. Het moet entertainend, relevant, maar ook kort en bondig zijn. Maak niet de fout, zoals je nu wel vaker ziet, om een event of een speech gewoon te filmen. Dat is wat men vroeger ook deed toen televisie opkwam : men filmde gewoon de radiopresentator die iets voorlas. Nu zie je hetzelfde gebeuren : gefilmde seminaries die uren duren... Niet doen, ga voor kort, bondig, snedig, goed gemaakt en entertainend. Maak goede tv, ga daarvan uit. En maak het als het even kan ook nog interactief. Je kan de mensen ook een pakketje opsturen zodat ze thuis iets tastbaar hebben om een connectie te maken met wat online gebeurt.

Uiteraard maak je niet zomaar goede tv. Je blijft een merk, met een DNA, met een doel en een boodschap. Dus alles wat je maakt, moet in lijn liggen met het overkoepelend concept zodat je een echte merkbeleving creëert voor jouw doelgroep. 

 

Live Events

De ene keer mogen events tot 10 personen, dan weer tot 50 of tot 200. We moeten flexibel zijn. Maar anderzijds, kan je al uitgaan van een bepaald gezond verstand zodat je minder kwetsbaar bent voor de volatiliteit in de politieke en virologische wereld. De basis : voldoende afstand, en niet te veel mensen tegelijk. Heb je 200 personen die je live wil bereiken? Geen probleem. Maak een mooie set-up in een lege ruimte in je bedrijf, of op een eventlocatie (ze hebben meestal toch niet veel op de planning) en behoud die set-up voor 2 weken. Dan heb je 10 werkdagen, waarvan je elke middag een lunch kan organiseren voor 20 personen.

Wees dan uiterst creatief! Want je tevreden stellen met enkel een lunch, dat is een gemiste kans. Je decor moet adembenemend zijn (niet te verwarren met luxueus of pocherig). De muziek moet weldoordacht zijn. De geur is cruciaal. Bewegend beeld is essentieel. Je logo moet zichtbaar zijn.

Ook qua lunch kan je variëren. Daag je cateraar uit om anders te denken in termen van bediening, inhoud, presentatie, planning en concept. Een uitzonderlijke beleving, gebundeld op 3uren, waarbij je een mooie set-up combineert met een originele aanpak qua presentaties en catering, en je bent al een heel eind. Zeker in deze tijden waarderen mensen het persoonlijke contact en een stressloos moment vol warmte en plezier. Ontstress, ontspan en gun jezelf dat moment met je klanten. Het zal je band met hen alleen maar versterken. 

 

Hybride Formule

Het hybride zit in het slim en strategisch combineren van zowel het digitale concept als de kleinere live events. Altijd moet het overkoepelend concept en de algemene boodschap centraal staan. Vervolgens laat je de twee in elkaar overvloeien en verwijs je op het ene platform naar het andere. Op die manier bereik je je oorspronkelijke doelen: relaties versterken, boodschappen overbrengen, een goed gevoel creëren en een merkbeleving ontwikkelen.  

 

Uiteraard is dit niet in één twee drie geregeld. En het spreekt voor zich dat je voor elk aspect professionals nodig hebt. Daarom hebben wij met Lapin Quotidien een switch gemaakt waarbij we onszelf omscholen om beide zaken aan te bieden, in 1 geheel. Waarbij we ons omringen met mensen uit de tv wereld en de digitale wereld om de digitale beleving te optimaliseren. Onze kernwaarden blijven : premium, creatief en persoonlijk, maar toch toegankelijk en betaalbaar. 

Wij staan dus met open armen klaar om jouw merk te helpen met het ontwikkelen van een relevant concept voor jouw merk. Volledig coronaproof, met respect voor alle mogelijke maatregelen, maar zonder ooit maar één enkele concessie te maken op de essentie : relevante entertainment voor jouw publiek om jouw merk sterker te maken.

Bel Laurent Lootens voor een afspraak via 0032 486 43 43 48

of via mail laurent@lapinquotidien.com

 

 

Written by Laurent Lootens Lapin Quotidien, owner and Founder of Lapin Quotidien and So-Phi.

Share this article on: