Interview met Event Manager Laurent Lootens  • 15/11/2017
  • news

Interview met Event Manager Laurent Lootens

Interview met Laurent Lootens, overgenomen uit Experience Magazine nummer 101.

“In deze tijden van overcommunicatie zijn relaties het allerbelangrijkste”

 
Door met een zeer creatief project een bronzen BEA Award te veroveren, zette Lapin Quotidien zich drie jaar geleden definitief op de kaart in de Belgische evenementensector. Intussen is het agentschap verder geëvolueerd naar een specialist in high-end events. De drijvende kracht van het bedrijf, Laurent Lootens, legt uit hoe zijn carrière binnen de evenementenwereld tot stand is gekomen en hoe hij kijkt naar deze sector.
 
In welke omstandigheden bent u in de evenementenwereld terecht gekomen?
 
“Na mijn studies Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent, kon ik zowat alle kanten uit. Na verschillende sollicitaties koos ik om als Assistant Project Manager te beginnen bij DM&S uit Oostkamp. Daar heb ik de basisknepen van het vak geleerd. Na drie jaar ben ik overgestapt naar Profirst in Rixensart, waar ik kennis maakte met de high-end events met klanten als Chanel, Armani, L’Oréal, Cartier, Louis Vuitton, Guerlain, etc. Dankzij de combinatie van de Germaanse stijl bij DM&S (rationeel, pragmatisch) en de Latijnse stijl bij Profirst (conceptueel, focus op deco en uiterlijkheden) vond ik dat ik voldoende bagage had om mijn eigen weg op te gaan en Lapin Quotidien op te starten. Met dit bedrijf gaan we voor premium events met een pragmatische en rationele toets.” 
 
Toen u in de evenementensector begon, wat was toen hetgeen waaraan u zich niet had verwacht ?
 
“In de eventwereld had ik niet verwacht dat zomaar iedereen een event mag organiseren. Er is geen licentie nodig om event manager te zijn. Terwijl een cateraar en andere onderleveranciers wél een certificaat nodig hebben. De beenhouwer om de hoek kan even goed claimen een eventbureau te zijn. Dát had me toch wat verrast, en verrast me nog steeds…”
 
We zien in België heel wat organisatoren van B2B-evenementen. Hoe probeert uw agentschap het verschil te maken ?
 
“Het verschil proberen we te maken door de lat heel erg hoog te leggen, door relevant creatief te zijn en door concepten uit te werken die de marketingdoelstellingen van onze klant helpen verwezenlijken. Alles begint met goed te luisteren naar de doelstellingen van je klant. De rest is een mix van talent, geluk en magie.”
 
Waarop bent u tot nu toe het meest fier in uw carrière ?
 
“Het meest fier? De vele complimenten van klanten én leveranciers. En het feit dat we als klein bureau al vaak competities tegen de ‘big 5’ hebben gewonnen.”
 
Op welke aspecten maken events het verschil ten opzichte van andere communicatiekanalen ?
 
“In deze tijden van overcommunicatie zijn relaties het allerbelangrijkste. Dat kan op twee manieren. Dagdagelijkse contacten via social media. En unieke momenten delen op events. Daarom denken we dat social mediamarketing en eventmarketing hand in hand gaan. Dat hebben we trouwens ook al uitvoerig besproken op onze blog (zie lapinquotidien.com). Denk aan een koppel. Je hebt de dagelijkse, routineuze berichten en communicatie. Maar enkele malen per jaar moet je er toch eens samen tussenuit. Hetzelfde geldt voor een merk en haar doelgroepen.” 
 
Waar let u op wanneer u zelf als gast op een evenement aanwezig bent?
 
“Vooral op de totale “mood" en of er nagedacht is geweest over een concept, een verhaal. Een event zonder boodschap, zonder verhaal is voor mij gewoon een café. En dan nog, een goed café heeft ook een sterk concept!”
 
Hoe ziet u de sector evolueren in de loop van de komende jaren ?
 
“De sector zal volgens mij evolueren naar een geweldig nieuw tijdperk, waarbij eventmarketing belangrijker zal zijn dan ooit tevoren. Marketeers die een merk willen bouwen zullen niet omheen de twee belangrijkste kanalen kunnen : social media en events. Deze twee communicatiemiddelen zullen volgens mij de volgende vijf jaar alles bepalen. Merken die daar volop op inzetten zullen een enorme voorsprong uitbouwen ten opzichte van hun concurrenten. Daarom dat we zelf sinds kort beide zaken aanbieden aan onze klanten, omdat beide hand in hand gaan.”
 
Written by Experience Magazine - EventNews. 
Interview Laurent Lootens - Owner of Lapin Quotidien and So-Phi.

Written by Laurent Lootens, owner and Founder of Lapin Quotidien and So-Phi.