Studenten Event Management Interviewen Laurent Lootens van Evenementenbureau Lapin Quotidien















  • 23/02/2019
  • events

Studenten Event Management Interviewen Laurent Lootens van Evenementenbureau Lapin Quotidien

Enkele weken geleden werd ik geïnterviewd door studenten van de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Zij hadden veel vragen over event marketing, digital marketing, ondernemerschap en veel andere zaken. 

De vragen vond ik zo boeiend, dat ik ze hier met jou wou delen. 

Hopelijk inspireert het jou en geeft het je een beter beeld van wie we zijn, wat we doen en wat het voor jou als student, klant of liefhebber van (event) marketing kan betekenen.

--------------------------

Wanneer was u er zeker van om een eigen bedrijf op te starten aangezien dit toch wel een gewaagde stap is waar je nooit 100% zeker van kunt zijn? 

Zelfs bij de opstart was ik niet zeker. Zelfs vandaag ben ik niet zeker. Je bent nooit zeker. Net als in een relatie. Maar je moet jezelf vertrouwen als je genoeg talent hebt en als je bereid bent om ALLE shit op jou te nemen. Ben je iemand die graag de schuld bij anderen legt? Werk dan voor een baas, want dan kan je je collega’s, de economie, en iedereen beschuldigen. Als je je eigen zaak hebt, ben jij verantwoordelijk, ook al heeft iemand anders wat fout gedaan. Want uiteindelijk heb jij die aangeworven of geboekt.

Wil je zelf je leven bepalen, ben je bereid om je vakanties op te geven, ben je bereid om veel te werken : ga er dan voor.

Waar let je op als je zelf op een event bent? 

Of er nagedacht is over een verhaal en een concept. Te vaak is er geen coherentie te vinden. BVB een winter bar waarbij Corona de belangrijkste drank is, dat klopt niet. 

Favoriete soort evenement om te organiseren?

Eentje waarbij een klant echt een probleemstelling heeft, en dat we dat aan de hand van een event kunnen oplossen. Dat kan een lancering zijn, maar evengoed een personeelsvent, of een overname. Bvb Pfizer, zij namen een ander farmateutisch bedrijf over. Die werknemers moesten plots bij Pfizer gaan werken en waren ongerust en onzeker over hun toekomst. Event Marketing draait dan om empathie, je verplaatsen in de leefwereld van die mensen. Dus bouwden we een concept rondom het wegnemen van al die stress : veel info op voorhand, een welkom pakket, een welkom dag met verschillende motivationele sprekers, tweewekelijkse opvolging, etc.

Als er iets was wat u zou kunnen veranderen aan de evenementenwereld, wat zou dat zijn? 

Meer fierheid over onze job, meer beseffen dat we deel uitmaken van “entertainment marketing”, de belangrijkste marketingtool voor merken.

Minst leuke aan de job?

De onzekerheid over de toekomst, ofwel alles ofwel niets, veel verschillen in druktes. 

Hoe proberen jullie vernieuwend en verscheidend te zijn, bvb mbt sociale mediastrategie? 

SOCIAL TV & Creatief zijn binnen het DNA van het merk in kwestie. Veel andere bureaus zijn gewoon creatief, maar hebben niet de empathie om zich in te leven in het DNA van het bedrijf. 

 

Zijn mensen nog bereid om te betalen voor sociale media inhouden in de tijd dat eigenlijk iedereen wel social media content kan creëren? 

YES : voor kwaliteit wel. Zie Netflix. Trouwens, 90% post niets op sociale media en kijkt alleen maar. Van die 10% die post, is er ook maar weer een beperkt procent aantal mensen dat genoeg talent heeft om iets impactvol te plaatsen. Talent maakt het verschil. Een film van Steven Spielberg zal meer opbrengen dan eentje van mij, omdat hij meer talent heeft. Idem met koken. Iedereen kàn koken. Maar niet iedereen kan koken. De kans is klein dat je zal willen betalen voor het gerecht dat ik vanavond ga klaar maken. Maar mensen betalen fortuinen om te gaan eten in The Jane. Talent maakt het verschil.

 

Maken jullie gebruik van alle sociale media kanalen of maar enkelen? 

Op basis waarvan wordt dit gekozen? Ik heb voor mezelf een plan uitgewerkt, waarbij ik op een aantal platformen wil gaan “entertainen”. Op Linkedin deel ik persoonlijke verhalen en enkele projecten. Op Instagram wil ik inspireren. Op facebook deel ik mijn favoriete restaurants, hotels etc in verschillende steden. Mijn podcast dient om alle kennis die ik heb te delen, en om op basis van interviews met interessante mensen kennis te delen. Twitter gebruik ik om deel te nemen aan bepaalde discussies en om de artikels van mijn blog te verspreiden. Met TikTok, Anchor, Twitch, YouTube experimenteer ik wat. 

 

Is er een reden waarom jullie geen snapchat account hebben? Zou dit niet interessant kunnen zijn voor het maken van ‘snaps’ of verhalen tijdens de evenementen die jullie organiseren? 

Omdat ik er het talent niet voor heb :-) ik heb er een account, met So-Phi, mijn 2de bedrijf, maar ik kan er de botten van. Feel free om me te helpen. 

 

Op welke doelgroep focussen jullie op sociale media?  

Marketeers, zaakvoerders, CEO’s, maar ook de mensen errond. Bvb jonge studenten vind ik interessant, omdat ze me wakker houden, en omdat zij over 5 à 10 jaar allemaal een leuke job gaan hebben en dus potentiële klanten worden.

Antwoorden jullie op alles op sociale media? 

Ja, tenzij je voelt dat het echt om een kwaadwillig negatief bericht gaat. Mensen hebben vaak te kampen met negativiteit in hun eigen leven, ze hebben frustraties waar ze geen weg mee kunnen. Deze uiten ze dan op sociale media. Op die mensen reageer je best niet. Voor de rest : antwoord op alles, al is het maar uit dankbaarheid dat ze even de tijd hebben genomen om een reactie te plaatsen.

Ik zag dat de foto’s op jullie instagram allemaal getrokken waren met professionele toestellen. Huren jullie een professionele fotograaf in enkel en alleen voor het onderhoud van jullie social media? 

YES, vaak op vraag van de klant, maar als de klant geen fotograaf wenst, en ik op voorhand weet dat het een mooi event wordt, boek ik op eigen kosten een fotograaf om mijn social media te voeden… En dan best een fotograaf met zin voor esthetiek en die weet hoe een leuke instagram account eruit ziet. Want niet alle fotografen hebben genoeg talent.

Hoe omgaan met stress? 

Denk aan het ergst mogelijke dat kan gebeuren. Heb er vrede mee of los het op. Anderzijds : ervaring, en vooral : je omringen met de best mogelijke mensen. Die zijn duurder, maar goedkoop is achteraf gezien heel duur…

 

Ik vermoed dat jullie ook inspelen op de trends binnen de eventsector. Hoe doen jullie aan trendonderzoek? Volgen jullie bv. trendwatchers of hoe pakken jullie dat aan? 

Trendwatchers zijn geldkloppers :-) je moet zelf op onderzoek gaan. Hoe? Door te praten met en te luisteren naar verschillende soorten mensen. En door te reizen, cafés binnen te gaan, restaurants te bezoeken, musea binnen te stappen, pop ups te bezoeken, etc. Varieer en kijk goed rond. Lees magazines. 

 

Hebben jullie in het verleden trends al verkeerd ingeschat en hoe is dat verlopen? Of is het inspelen op trends altijd een vlot proces geweest? 

Het gaat niet zozeer om trends. Dat woord is te beladen en te vaag. Het gaat uiteindelijk om wat mensen leuk vinden. Als je veel empathie hebt en mensen van verschillende soorten begrijpt, dan kan je iets leuk uitwerken voor hen. Begin al eens met wat je zelf leuk vond op een laatste bezoek in pakweg Londen, Parijs of Antwerpen. Of als je een event moet organiseren voor bakkers, praat eens met je eigen bakker, of volg hem op facebook en spioneer stiekem. Je moet je kunnen inleven in de wereld van je doelgroep, en dan iets leuk uitwerken. Trendwatchers gaan je daar niet kunnen mee helpen. Je moet het zelf uitzoeken.

 

Uw bedrijf Lapin Quotidien ging van start in 2009. Hoe heeft u ervoor gezorgd dat het bekend werd? Heeft u veel beroep gedaan op social media? 

Puur mond aan mond. Ik heb maar 20 klanten per jaar nodig. Alles begint met klant 1. En die goed te soigneren. Je eerste 10 klanten vind je door te netwerken en via mond aan mond. Nadien, heb je wel een paar sociale media die kunnen helpen. Een mix van alle kanalen helpt om je publiek op verschillende manieren te bereiken. 

 

Het lijkt mij interessant om voor zo een grote bedrijven events te mogen organiseren. Met welke verwachtingen komen deze meestal naar Lapin Quotidien en hoe spelen jullie hierop in? 

Ze verwachten dat je hen verrast met iets waar ze nooit aan gedacht hebben, dat je dat perfect gaat uitvoeren, binnen hun budget en dat ze hun doelstellingen gaan realiseren. Dus ja, de verwachtingen zijn hoog gespannen, telkens opnieuw :-)

Waarom wou u zelf een evenementenbureau opstarten in plaats van u op te werken in andere bureaus? 

Ik hou ervan om verantwoordelijk te zijn voor alles. Om zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn beslissingen. En ik kan niet 9-to-5 werken. Ik haat het! Terwijl “bazen” verwachten dat je er elke dag op een bepaald uur staat en blijft tot je ogen eruit vallen. Ik kies graag zelf, en werk wanneer het moet, wanneer ik het wil en wanneer het nodig is. Het leven is meer dan werken alleen. Want op je sterfbed, zal je niet denken aan die wonderlijke tijd toen je moest vechten tegen de slaap op kantoor, maar wel aan die momenten die je had vrijgemaakt om tijd door te brengen met wie of wat belangrijk is voor jou. Maar dat is voor iedereen anders. 

 

Hoe ziet u de evolutie van de evenementensector (gepaard met social media) in de toekomst? 

We worden een onderdeel van “Experience Marketing” = Event Marketing + Digital Marketing. Merken moeten deel uitmaken van de entertainment waarnaar mensen op zoek zijn . Entertainment is niet alleen “fun”, maar kan ook educatief, informatief of nuttig zijn. Merken moeten volgens mij stoppen met de mensen te onderbreken tijdens hun moment van “entertainment” (denk aan de hatelijke advertenties die opduiken terwijl je eigenlijk naar je favoriete YouTube clip wil kijken), maar moeten deel uitmaken van die entertainment. Event Marketing is er om in levende lijve mensen te entertainen en een kwaliteisvolle relatie te creëren. Digitale Marketing is er om die relatie elke dag opnieuw te onderhouden, via email marketing, social mediamarketing etc. 

 

In een interview zegt u dat sociale media en events hand in hand samen gaan. Op welke manier ziet u dit evolueren binnen enkele jaren?

Geen idee, maar ik denk dat entertainment de enige marketingtool wordt die nog zal werken. Mensen verdragen steeds minder reclameblokken. Zeker reclameblokken die hun momentje van entertainment onderbreken. Dus push ik merken om steeds minder te onderbreken en steeds meer zelf te gaan deel uitmaken van die entertainment.

 

U schrijft dat merken “customer centric” moeten zijn en niet content creëren die over het merk zelf gaan. Hoe zou u dit duidelijk maken of verwerken in een evenement van het merk zelf? 

Op een event doen we dat met z’n allen goed. Op een event gaan we altijd entertainen en niet spammen. Je hebt een mooie invitatie, een vlotte parking, vriendelijke hostessen, lekker eten, funky drinks en wat animaties. Puur entertainment. Kan je je inbeelden dat je binnen komt op een event, je wil je registreren bij de hostess en ze zegt meteen “geef nu je naam en je mailadres en je krijgt 5% korting op je volgende aankoop”. Of als je aanschuift aan het buffet kan je slechts kiezen tussen rijst en aardappelen, maar krijg je toegang tot de andere gerechten als je eerst een promoclipje geliked hebt. Toch doen merken exact dàt op sociale media. Spammen, en niet entertainen. Je moet weten wat mensen echt willen, en niet wat jij als merk wil. 

 

Wat was het meest geslaagde event dat je al hebt georganiseerd? 

Hopelijk mijn volgende event…

 

Zijn er nog grote toekomst plannen voor uw bedrijf? Wilt u uw bedrijf uitbreiden? 

Ik zou graag de Woestijnvis van sociale media worden. Een productiehuis voor content voor social media. En ik wil ook een bedrijf beginnen in de voetbalwereld, een soort makelaarsbureau, vertrekkend vanuit de behoeften van de speler. Een job doe je niet voor de rest van je leven. Dat was vroeger wel vaker zo, waarbij je trouwens je beroep was! Pas op, nu nog bepalen mensen wie je bent op basis van je beroep. Maar dat is old school. Als ik iemand leer kennen en ze vragen me binnen de eerste 2 vragen wat ik doe als beroep, word ik lastig. Omdat ik denk dat mensen meer zijn dan hun beroep. En vooral, omdat je morgen zo maar burgemeester, de volgende CEO van Nike of kunstenaar kan worden. 

 

Hoe belangrijk is sociale media geworden voor uw bedrijf? 

Cruciaal. Ik denk dat je niet bestaat als je er niet op heel regelmatige basis entertainende content verspreidt en er in dialoog gaat met je doelgroep.

 

Heeft u al veel lastige klanten of moeilijke projecten gekregen? Hoe gaat u hier dan mee om? 

Hangt ervan af wat je bedoelt met “moeilijk” en “lastig”. Als je bedoelt “veeleisend”, dan is dat normaal, deal with it. De druk is enorm en achter jou staan 10 andere kantoren de poten vanonder je stoel te zagen om voor je klant te mogen werken. Dus geef het beste van jezelf, communiceer en presteer. Zijn ze moeilijk in de zin van onredelijk en lastig omdat ze privé problemen hebben (want meestal is dat de oorzaak), dan zijn er 2 mogelijkheden. Verdien je er veel geld aan : doe gewoon je best, ga niet in op het emotionele, blijf professioneel en pak je centen. Verdien je er niet veel aan : werk er niet meer voor. Klanten ontslaan wordt veel te weinig gedaan. Privé moeten we dat ook vaker doen : ga zo weinig mogelijk om met negatief ingestelde vrienden, ze zuigen alle energie uit je weg.

 

Als extern bureau is het moeilijk om uw klanten door en door te kennen. Hoe zorgt u ervoor dat u toch het dna van uw klant zo goed mogelijk leert kennen? 

Ik begin altijd bij hun website, bij “about us”. Daar staat al heel wat van hun strategie. Veel marketingmanagers weten niet eens dat dat er staat en weten vaak niet eens wat hun eigen strategie is. Vervolgens stel ik zo veel mogelijk vragen bij een eerste gesprek : hoe gaat het met het bedrijf, waar staat het voor, wat differentieert hen tov de concurrentie, wat maakt hen fier om voor dit bedrijf te werken, wat zijn hun doelen in de toekomst, waar sukkelen ze mee,… Ten slotte moet je de persoon achter je klant leren kennen. Wat vindt ze leuk? Wat doet ze privé? Hoe is de relatie met haar CEO? Stel dat ze carte blanche had, wat zou ze dan doen? Uit de antwoorden op die vragen, krijg je veel info. En dan is het aan jou om voldoende emotionele en strategische intelligentie te hebben, gecombineerd met veel creativiteit en zakelijk instinct om het juiste project, met het juiste budget uit te werken, met voldoende winst voor jou…

 

Heeft u ideeën gehad die helaas niet waar te maken waren, zo ja welke? 

Constant, maar de kunst is om niet op te geven en toch te onderzoeken hoe je je idee kan waarmaken. Anderzijds : begin toch maar met de vraag of jouw idee relevant is voor jouw klant. Als het de moeite is voor jouw klant, zoek dan naar alle mogelijke oplossingen om het toch waar te maken. Of toch zeker kijken voor het 2de beste alternatief. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Overleg met zo veel mogelijk mensen over je idee, vaak krijg je een doorbraak door er simpelweg over te praten met een totale buitenstaander.

 

U zit al even in de evenementensector (vroeger DM&S & Profirst) nu Lapin Quotidien, wat is de grootste verandering die u hebt zien gebeuren in deze sector? 

Meer controle op budgetten. Meer transparantie op budgetten omdat klanten veel prijzen online vinden en je dus minder marge kan genereren. Het is moeilijker voor eventkantoren om winstgevend te zijn en te blijven. Daarom moet je steeds het verschil maken met service en creativiteit. En voor mij : de brug maken met social media en zo “experience marketing” te creëren.

 

 

Hoe kiest u bij Lapin Quotidien met welke organisaties u samen werkt? Moeten ze aan speciale eisen voldoen of is iedereen welkom bij jullie? 

Ze moeten de allerbeste zijn in hun vak. Is die niet beschikbaar, dan de 2de beste. Ik ga nooit voor de goedkoopste.

Ze moeten meedenken en menselijk zijn. Toegankelijk en bereikbaar. En ook geen te groot gedacht van zichzelf hebben. Zij met “vedettenallures” vliegen eruit, hoe veel talent ze ook hebben. Want ze zorgen voor negatieve vibes die je sowieso voelt tijdens je event. 

 

Bij jullie social media marketing, schakelen jullie dan ook influencers in? Zo ja, hoe weten jullie welke influencer er is geschikt voor het promoten? Naar welke punten kijken jullie bij de influencers?

Ik gebruik het dagelijks voor mijn 2de bedrijf, So-Phi. Ik kijk goed of ze bij het merk passen (naturel, niet te fake,…). Ik kijk naar het aantal en de kwaliteit van de reacties op hun posts, en of de influencer zelf ook positief mee reageert. Dan ga ik voor zo veel mogelijk influencers. Sommigen zullen het goed doen en anderen niet. Testen en leren.

 

Jullie zjin actief op Instagram.  Heeft dit medium een grote bekendheid geleverd aan Lapin Quotidien of was het dankzij een ander medium? Zo ja, welke? 

Heel belangrijk! Eigenlijk per toeval ontdekt, via een stagiair. Nadat ik bleef weigeren om Instagram te gebruiken, vroeg ze of ze het voor mij 3 weken mocht opstarten. En plots waren we vertrokken :-) Welke lessen haal ik hieruit? Totale nederigheid. Ik weet niet alles, en moet me omringen met verschillende types van mensen. Probeer elk sociaal medium uit, you never know. Voor de rest geloof ik in tici taca. De mix van de verschillende media zorgen voor een doelpunt. Niet eentje specifiek.

 

Wat vindt u de leukste stap aan het organiseren van een event en waarom? 

Het moment dat je het juiste concept gevonden hebt voor de juiste klant. Dat is een magisch moment!

 

Hebben jullie iemand speciaal in dienst die zich enkel bezighoudt met de sociale media? 

Nope, it’s all me…

 

Zijn er veel mensen die jullie bureau vinden dankzij sociale media? 

Als het niet via mond op mond reclame is, dan is het via social media. En sowieso, na dat moment van mond op mond, checken ze snel je sociale media (hopelijk niet Snapchat :-) )

 

Is het soms niet erg lastig om een bepaald doelpubliek aan te spreken via sociale media? Hoe pakt u dit aan? 

Niet te veel nadenken. Een post wordt maar 5 seconden bekeken, àls het al bekeken wordt. Done is better than perfect. Post gewoon. Elke dag een beetje beter. Maar weet wel wie je doelgroep is. Daar begint het mee. Want als je weet wie je doelgroep is, weet je op welke sociale media je moet actief zijn en hoe je moet gaan posten. Daarna, wees gewoon jezelf, want als ze later met jou gaan samenwerken, moeten ze jou ook beter leren kennen. Een event mogen organiseren voor een bedrijf komt vaak simpelweg omdat ze jou graag hebben. Of toch liever hebben dan de andere kantoren die vaak ook heel goed werk leveren. Dus wees positief en jezelf. Dat geeft vertrouwen.

 

Zijn er ook dingen over je evenement die je beter niet op social media deelt? 

Over je evenement : alles wat tot de privésfeer van je klant behoort. Vaak organiseren we events voor bekende mensen. Discretie is dan essentieel. Dan mag je niets posten. Voor het overige : doe maar! Maar vermijd negativisme en oneerlijkheid. Be you!

 

Is social media ook een belangrijk kanaal om te communiceren over je evenement als er eens iets fout loopt? 

Als het gaat om een massa op een snelle manier te informeren : zeker! Als het is om je negatief uit te laten over een leverancier : hou dat intern, want wat een ander misdoet op jouw event, straalt ook uit op jou.

 

Welke invloed heeft social media op de ROI? 

Als je het met voldoende talent aanpakt, dan kan je een enorme ROI genereren. Zonder talent, geen ROI. Vergelijk het met koken, met films maken of met voetballen. De ROI van een voetbal is voor mij nul en voor Ronaldo oneindig. De ROI van een kookfornuis is voor Sergio Herman gigantisch, en voor mij verlieslatend.

 

Heeft u schrik dat het verdwijnen van leden op social media zoals Facebook ervoor zal zorgen dat mensen niet meer op de hoogte zijn over het plaatsvinden events? 

Ik heb alleen schrik dat er iets zou gebeuren met mijn kinderen. Schrik is nergens voor nodig in de zakenwereld. Het is allemaal één groot gezelschapsspel. Maar om op je vraag te antwoorden, alles begint met het kennen van het DNA van het bedrijf waar je voor werkt en wie je wil bereiken. Als dat op Facebook en Instagram is, des te beter, want daar kan je mooi targetten. Je moet ook goed kijken wìe er weg gaat op facebook. Dat is meestal een bepaald profiel. Verfijn dat profiel en kijk waar ze naartoe gaan. En daar ga je dan all in, àls je gewenste doelgroep net dat exact profiel is. Anderzijds : ook al verlaten sommigen een sociaal medium, dan nog blijven er meer dan voldoende over om je doelen te bereiken. 

 

Wat is het kleinste budget waarmee jullie al hebben moeten werken?  

Gratis :-) voor een goed doel. Soms moet je eens iets doen voor de planeet. Niet alleen voor de portefeuille. Maar als je creatief bent, kan alles.

 

Hoe houden jullie rekening met het milieu bij het organiseren van events, of weegt dat in de eventsector nog niet zo hard door? 

Eerlijk gezegd doen we daar simpelweg te weinig voor. Bij catering kijk ik wel altijd dat we lokale, seizoensgebonden zaken bedienen. En dat we niet met plastic werken. Maar het is te weinig, dat geef ik toe!

 

Hoe zorg je ervoor dat klanten interesse hebben in brand content? 

Entertain je publiek. Stel jezelf de vraag : zou ik dit lezen, beluisteren of bekijken in mijn vrije tijd? Is het antwoord “ja”, bravo. Is het antwoord “nee”, maak iets nieuws. Entertain je publiek, zonder hen iets te willen verkopen. De verkoop volgt later wel, als je ze zò veel geëntertaind hebt dat ze zich schuldig gaan voelen :-)

 

Wat is het gekste dat je al eens hebt meegemaakt bij een evenement? 

Het organiseren van events voor en met een klant creëert een band. Mijn beste vriend heb ik leren kennen op een event. Mijn vrouw heb ik leren kennen op een event. Gek hé? 

 

Hoe zorg je ervoor dat bezoekers geprikkeld zijn om iets over jouw evenement te posten op sociale media? 

Raak ze emotioneel. Dan halen ze meteen hun telefoon boven. Hoe je dat doet?

Testen en leren :-)

 

In geval van een crisis op de dag van het evenement (bijvoorbeeld noodweer), gebruik je dan sociale media om dit te communiceren met bezoekers en hoe doe je dit dan best? 

Alle middelen zijn toegelaten, als het maar snel gaat. Sociale media, maar ook radio is een goed en efficiënt middel. Ook smsjes, e-mail,… alles wat je beschikbaar hebt, moet je inzetten als het dringend en belangrijk is.

 

Op uw site staat, dat u voor verschillende grote merken heeft gewerkt. Hoe pakt u het best aan om deze grote klanten zo goed mogelijk op hun wenken te bedienen? 

Empathie. Je moet ontdekken wat ze willen, zonder dat ze het letterlijk gezegd hebben. Je moet hun leefwereld kennen. De problematiek waar ze mee te kampen hebben. De doelgroep kennen die zij willen bereiken. De ene keer is dat een doelgroep in het exclusieve segment, de andere keer zijn dat bouwpromotoren, bloggers of bakkers. Je moet van alle markten thuis zijn. Dan kan je op de juiste manier creatief zijn. En voor de rest : presteren, betrouwbaar zijn en je aan je budget houden.

 

Waaraan is de opmars van evenementenbureau's en Lapin Quotidien te danken? 

Het besef bij merken dat reclame niet goed meer werkt en dat ze moeten entertainen om relaties te creëren met hun doelgroepen. Live entertainen via events, enkele keren per jaar. Dagelijks via sociale media. Relaties, relaties, relaties… 

 

Wat is de belangrijkste tip die u kan geven aan iemand die in de evenementensector wil werken?

  1. Zorg dat je een solide kennis hebt van marketing. Via school of via boeken, of op welke manier dan ook. Marketing is de basis. En van daaruit ga je je constant bijscholen.
  2. Doe zo veel mogelijk stages. Ook al is het maar om koffie te zetten, zo zie je hoe het werkt (en ook hoe het niet werkt)
  3. Werk aan je Emotionele Intelligentie. Empathie. Je moet een kameleon zijn en van alle markten thuis zijn, want je klanten gaan dat ook zijn. Niet alleen je klanten trouwens, ook je leveranciers zullen een mix zijn van meubelbewerkers, plakkers, technici, DJ’s, buschauffeurs, supermodellen, parkingboys en security agenten. En die vragen allemaal een andere aanpak als je met hen communiceert.
  4. Werk NU al aan je netwerk. Praat met iedereen. Of zeg minstens hallo tegen iedereen. Want vandaag zijn jullie allemaal studenten, waarvan je sommigen misschien maar wat raar vindt. Maar later ontmoet je elkaar toch opnieuw. En dan blijkt degene waar je nooit wat tegen zei en zelfs eens onvriendelijk tegen was, later plots een potentiële grote klant of een cruciale leverancier. Dus : be nice & connect. Trek niet alleen op met diezelfde 3 vrienden. 
  5. Leer je wereld kennen. Ook al heb je geen groot budget. Kijk goed rond als je met je ouders op restaurant zit, vraag om naar nieuwe plekken te gaan als je samen op reis gaat, bezoek leuke bars met een nieuw concept,… Ga erop uit!

 

Werken jullie vaak met dezelfde klanten? Of houden jullie ervan om eerder nieuwe klanten te zoeken en daarvoor nieuwe dingen te doen? 

Gelukkig hebben we vaak terugkerende klanten. Dat maakt het werk gemakkelijker omdat je niet meer door dat hele proces moet gaan van “wat is hun merk DNA”. Maar soms moet je nieuwe klanten zoeken. Want een samenwerking met een merk is eerder een samenwerking tussen personen. En als de persoon waar je mee samenwerkt bij een bepaald merk plots vertrekt, verlies je vaak ook je klant. Dus blijven prospecteren is de boodschap!

 

Wat was het eerste bedrijf waar u een event voor heeft georganiseerd? Wat soort event was dit? 

Dat was voor DEWALT, een powertool event. 3 weken aan een stuk, in België en Nederland. Gekkenwerk, opstaan om 6u en gaan slapen om 1u, elke dag opnieuw… Kicken! :-)

 

Heeft u doorheen uw loopbaancarrière vaak het gevoel gehad dat u uw strategie moest aanpassen door externe of interne factoren? Zo ja , door welke factoren? 

Constant! Het is een boutade, maar de wereld verandert de hele tijd. Je moet alert blijven. Wat ik concreet doe : ik neem de kerstperiode als basis om eens tijd te nemen voor introspectie. Dan schrijf ik in een Word document het volgende : afgelopen jaar privé, wat ging er goed, wat ging er fout. Afgelopen jaar zakelijk, wat ging er goed, wat ging er fout. Daar haal je onwaarschijnlijk veel uit, geloof me. Dan neem ik het jaar dat komt : wat zijn mijn doelstellingen privé en wat zijn mijn doelstellingen zakelijk. En dat document bekijk ik om de 3 maanden opnieuw. Zo blijf je op je juiste spoor en dwaal je niet af in je dagdagelijkse taakjes.

 

Bonustip : Jullie zijn 20 jaar, ik ben er 38. Dat lijkt oud en out. Maar als je 38 bent, heb je nog dezelfde ziel dan als je 20 bent, dat zal je wel zien. Als je 38 bent in de zakenwereld, ben je nog piepjong. De belangrijkste les die ik je kan geven is dit : je hebt tijd! Straks, in die lange tijd tussen je 20 en je 30, gun jezelf de tijd om te leren en verder te testen wat je leuk vindt. Laat je niet te veel onder druk zetten door je ouders, maar ga je eigen weg en ga voor je geluk. Je ouders zullen willen dat je snel werk vindt en vele geld verdient (wat te begrijpen is). Maar dat is de snelste weg naar ongelukkig zijn. Want aan je 35ste ga je het gevoel hebben dat je wat gemist hebt. Geef jezelf de tijd om uit te zoeken wat je leuk vindt en wat je écht gelukkig maakt. Je bent meer dan je beroep.

Written by Laurent Lootens, owner and Founder of Lapin Quotidien and So-Phi.

Share this article on: