Vakmanschap in Knokke-Heist  • 01/03/2018
  • lapinloves

Vakmanschap in Knokke-Heist

Uiteraard ben ik niet vrij van wat chauvinisme, maar nu ik wat ouder ben en de wereld verken, besef ik hoe waardevol Knokke is. Op alle vlak. Ok, het weer is vaak een spelbreker en de mentaliteit van de Jean-Marietjes in het weekend en tijdens de vakanties is soms om bij te huilen. En over het parkeer- en verkeersbeleid zullen we maar helemaal zwijgen.

 

Maar als er ìets is wat me helemaal overdondert in Knokke-Heist, dan is het wel het vakmanschap op alle vlakken.

 

Zal ik ze even bij naam noemen? Er zullen er ongetwijfeld een pak ontbreken. Daarom, als je er nog kent, geef ze gerust door in een comment op social media.

 

De eerste die ik wil noemen zijn onze bakkers. Ok, brood mag dan bestempeld worden als ongezond en brood is wellicht niet meer zo hip. Maar wij hebben ongetwijfeld de beste bakkers in de hele wereld. Nergens, maar dan ook nergens heb ik nog bakkers gevonden als De Maré, Lucas en De Baere. Wat zij telkens opnieuw voor elkaar bakken, dat is fenomenaal en mondiale klasse.

 

Culinair behoren we ook tot de wereldtop. Niet alleen met Cuines33 en Bartholomeus, maar ook met een toptalent als Kim Verhasselt van Escabèche hoeven we niet te blozen ten opzichte van onze Catalaanse, Londense of Deense vrienden.

 

Puur vakmanschap vind je ook bij De Zoetepolder. Waar je gedurende enkele weken de beste kersen van de wereld kan proeven. Later op het seizoen heb je nog de pruimen, de mirabeilles en de appels. Ook hun afgeleide producten zijn prachtig gemaakt. Wat een geweldige plek!

 

Het Zwin. Ja, dat is natuur. Maar deze keer heeft de mens toch eens wat bijgebracht. Mooi opnieuw aangelegd en verbeterd, zowel voor de mens als voor de natuur. 

 

In Italië boffen ze met hun gelaterias. Maar daar boffen ze over alles. Want het ijs van Glacier de la Poste is toch gewoon 100keer beter? Wat een wereldklasse! Romig, smaakvol, vers bereid,... Pure vakantie voor 2euro per ijsje. En kijk eens goed als je 1 liter ijs bestelt. Dan is het nog steeds de oudere eigenares die je litertje ijs inpakt en je goedkeurend naknikt als je vertrekt. 

 

Kinepolis? Wat een suffe bende. Wij hebben Beverly Screens! Waar de eigenaars gekker zijn dan Jim Carrey en écht gepassioneerd zijn door film. Als je daar binnenstapt, voel je gewoon de liefde. En het vakmanschap. Het plezier. 

 

Winkeliers. Waar je in veel steden enkel nog massaketens ziet, heb je bij ons nog een paar echte persoonlijke winkels met een eigen stempel. Zowel in mode als in interieur. Must Have, RR Interieur, Coin Fleurie, UNO, Ralet,... Allemaal vakmensen met een hart voor hun business en die de lat steeds hoger willen leggen.  

 

Een perfecte pint tappen is voor mij ook vakmanschap. En dan kan je er geweldig lekkere drinken in de Put 19, de Falstaff en Het Hof van Vlaanderen. Al kan Eefje van de Sapinière er ook wel wat van. 

 

Je merkt het, Knokke-Heist heeft alles. Zeker dankzij deze vakmensen die er een persoonlijke toets aan geven. Ondanks alle succes en alle diversiteit, 1 iets hebben ze met elkaar gemeen. Nederigheid. Is het niet dàt wat ons al helemaal onderscheidt van de rest van de wereld? Maar misschien wel iets té nederig. Daarom dat ik ze even een "shout-out" wou geven.

 

Knokke-Heist heeft alles. Ook geweldige stranden en bijhorende uitbaters. Alleen nog een mediteraans klimaat onbreekt. Maar ach, nobody's perfect.

 

Geschreven door Laurent Lootens. Zaakvoerder van Lapin Quotidien en So-Phi. 

Written by Laurent Lootens, owner and Founder of Lapin Quotidien and So-Phi.