Waarom Event Marketing dé marketingtool van 2018 wordt!  • 16/11/2017
  • other

Waarom Event Marketing dé marketingtool van 2018 wordt!

Enkele jaren geleden had Event Marketing moeilijke tijden te verwerken. Evenementenbureaus werden geconfronteerd met serieuze budget cuts. Events werden gelinkt aan "parties", "feesten" en allerlei "snoepreisjes". Marketing managers speelden de afgelopen jaren dan ook op veilig door in te zetten op print en andere traditionele kanalen die een hoge ROI beloofden, ingefluisterd door bepaalde metrics. 

Maar sinds de totale doorbraak van sociale media, heeft event marketing enorm aan belang gewonnen. Mensen zitten op sociale media om hun belevenissen te delen, om te connecteren en om geëntertaind of geïnformeerd te worden. Dat is waar event marketing handig kan op inspelen. 

Als brand manager van een merk moet je een bredere boodschap uitwerken, een verhaal. Dat verhaal kan je opsplitsen in kleinere delen om te sharen op sociale media. Wel opletten dat het niet steeds over jou en je merk gaat, maar dat je voor entertainment zorgt, aangepast aan het sociaal netwerk waarop je actief bent. De grotere stukken vertel je dan op een event. Door een belevenis aan te bieden die gelinkt is aan het verhaal dat je wil vertellen als merk. Het gaat om het samen beleven van emoties op een event, en het onderhouden van de day-to-day relaties met je netwerk op sociale media. 

Het balang van Brand Experience Marketing kan dus niet onderschat worden. Het gaat erom om een groter verhaal te hebben. Een story. En daar kunnen event managers perfect in helpen. Want storytelling zit in hun bloed. Daarom ook dat wij denken dat eventmanagers de beste social mediamanagers zijn (lees meer via dit artikel). Want entertainen is hun vak. Ze weten hoe je een verhaal moet overbrengen op een doelgroep. Ze weten hoe je een echte belevenis creëert. 

Die belevenis deel je dus samen op een event, maar wat erbij komt, is dat mensen die belevenis heel graag delen op hun sociale media. Waardoor jouw event plots nòg meer aandacht krijgt! 
Het gaat om het krijgen van de aandacht van de mensen. En die is er nu helemaal op hun smartphone (wedden dat er nu iemand vlakbij jou op zijn smartphone zit?), op sociale media. En jij kan als merk een deel van die aandacht opeisen door belevenissen te creëren òp die sociale media en vòòr die sociale media. Een mix van social media marketing en live communication. 

Experiential Marketing, of event marketing, zit dus weer helemaal in de lift. Het neemt opnieuw een prominente plaats in de marketingmix.

Als marketing manager is het van belang om straks voldoende budget en aandacht vrij te houden voor Brand Experience Marketing; met een clevere mix van content creatie op sociale media en enkele events om je doelgroep live je boodschap te laten beleven en een échte connectie te maken. 

Als extra pigment kan je ook nog eens influencers uitnodigen op je event. Staar je niet blind op de jonge modellen op instagram met ruim 100.000 volgers. Influencers zijn meer dan dat. Ook in jouw sector zijn er influencers. Mensen met een hoge impact op jouw doelgroep. Spreek met hen tijdens een persoonlijk onderhoud. Vertel hen wat je wil bereiken, vraag hen of je iets voor hen kan betekenen, en nodig hen dàn pas uit op jouw events. Zij zullen over je merk posten, vertellen en op die manier zorgen voor meer bereik, engagement en impact. 

Dit alles geldt ook voor merken actief in de B2B wereld. Want achter elke B zit een mens die actief is op sociale media en die graag een belevenis deelt met jou en je merk. 

Vond je dit interessant? Deel het dan ook op jouw sociale media, door er je eigen comment bij te geven. En neem gerust contact op met ons om hier verder over te praten! Het is een boeiende tijd voor marketeers. Mail me gerust op laurent@lapinquotidien voor een koffie en een gesprek over Brand Experience Marketing! 

Written by Laurent Lootens, owner and Founder of Lapin Quotidien and So-Phi.