Waarom Facebook verslavender is dan cocaïne  • 30/05/2017
  • other

Waarom Facebook verslavender is dan cocaïne

Je merkt het ongetwijfeld aan het gedrag van de mensen rondom je. Steeds vaker grijpen mensen bij het minste moment van verveling naar hun telefoon. Daarbij is Facebook de meest bezochte app. Facebook speelt het dan ook heel slim. Ze maken je verslaafd aan het openen van hun app. Zodat het verslavender wordt dan cocaïne. 

Aangezien de concurrentie steeds harder wordt op het vlak van sociale media, wil Facebook ten koste van alles de nummer 1 app blijven. We hadden eerder al aangegeven in een blogpost dat Facebook de oorlog aan het winnen is van Snapchat 
Maar Facebook zet nu ook hoog in op "verslaving". Zodat je een "gewoonte" creëert om telkens naar hun app te gaan en niet naar dat van een ander.

Hoe doet het dat? Door heel regelmatig nieuwe kleine wijzigingen aan te brengen. Facebook weet dat de hersenen bepaalde endorfines vrijgeven als mensen zien hoe veel "likes" ze op hun foto krijgen. 
Daarom hebben ze het "liken" verbreed met allerlei basis emoties. Hartjes, grappig, triest, boos,... Je kent ze wel. Dat genuanceerd liken en geliked worden, geeft mensen een gevoel van "bevestiging" dat ze goed bezig zijn en erbij horen.

Facebook er ook nog eens een extra animatie aan toegevoegd, zodat de duimpjes en de hartjes over je volledige scherm vliegen als je je eigen post bekijkt. Een ware waterval aan emoties die je hersenen onbewust verslaafd maken. Zodat je helemaal getriggerd geraakt om hun app nog meer te gaan openen. 

De nieuwe geluidjes telkens je een handeling uitvoert, zijn ook volledig wetenschappelijk onderbouwd zodat je onbewust verslaafd geraakt aan de app.

Stories, filters, de klaargemaakte clipjes om je vriendschapsverjaardag met iemand te vieren,... Het zijn allemaal bewuste investeringen van Facebook om je aan boord te houden.

Als merk is het een uitdaging om je hieraan te koppelen. Het creatieve speelt een enorme rol, net als het begrip van de kleine nuances die Facebook brengt. Zo kan je als merk altijd voor zijn op de concurrentie en heb je altijd de aandacht van je doelgroep. Want eenmaal je de aandacht hebt, kan je verkopen.

Written by Laurent Lootens, owner and Founder of Lapin Quotidien and So-Phi.