Word Een Betere (Event) Manager - The Miracle Morning  • 13/08/2019
  • lapinloves

Word Een Betere (Event) Manager - The Miracle Morning

Een boek dat enorm veel impact heeft gehad op mijn professioneel leven en op mijn privéleven, was The Miracle Morning van Hal Elrod[1].

In deze blogpost hoop ik je als (event) manager even te inspireren om je dagelijkse ochtendroutine te veranderen zodat je performanter kan worden.

Hal Elrod was als 20 jarige snaak een uiterst succesvol verkoper. Hij haalde topcijfers, had succes op het werk, in sport, bij de dames, maar hij had altijd het gevoel dat hij wat miste. Op een gegeven moment, na het vieren van een zakelijk succes, crasht hij in een auto ongeluk. Hij komt daarbij net niet om het leven, maar raakt verlamd. Hij verliest zijn werk en zijn vriendin.

Tijdens zijn herstelling werkt hij een geniaal concept uit om de dromen en de echte doelstellingen van je leven waar te maken. Het komt erop neer dat succesvolle en gelukkige mensen een ochtendritueel hebben.

Een ochtendritueel dat begint 2u voordat je normaal gezien opstaat. Ik ben geen ochtendmens. Ik heb mijn slaap nodig en alles voor 8u vind ik onmenselijk, mensonterend en verschrikkelijk. Hal Elrod leidt je door dat mentale traject van vooronderstellingen. Herinner je je de kerstochtenden, toen je opstond terwijl iedereen nog sliep? Dat magische moment, van jezelf, alleen met de cadeaus, de kerstboom, de stilte, de sneeuw en de geur van koekjes? Wel, dat moment komt er elke ochtend, als je in zijn ritueel geraakt.

Het gaat als volgt. Je staat op om 6u. En je geeft jezelf 2u om bepaalde belangrijke zaken te doen. Het zijn SAVERS. Elke letter staat voor een activiteit. Elke activiteit duurt 20 minuten.

Silence. Stilte. Zodra je opstaat, ga je naar een rustig plekje in je woning. Je gaat even zitten en je geniet van de stilte. Je maakt je hoofd leeg en je denkt aan niets. Dat is heftiger dan je denkt. Want gedachten zullen steeds opkomen. Taken, to-do’s, stressjes,… Maar na een paar dagen krijg je je hoofd echt leeg. Op dat moment hoor je jezelf. En hoor je wat je echt wil. Het is een vorm van meditatie. Het is een moment voor jezelf en je brein.

Affirmations. Bevestigende boodschappen. Je denkt aan je zogenaamde zwakheden en je gaat ze omzetten in peptalk voor jezelf. Luidop (niet te luid zodat de rest van je gezin niet wakker wordt), ga je rechtop jezelf moed inpraten. Geef je jezelf complimenten. “Ik ben de grootste, de slimste. Ik ben sterk. Ik maak presentaties als de beste. Ik blijf rustig als ze me agressief benaderen. Ik maak me geen zorgen in de file. Ik ben de beste verkoper. Vandaag ga ik 2 verkopen realiseren. Ik ga de hele dag glimlachen. Ik heb nooit stress. Ik pak de dingen aan. Ik los dingen op. Ik ben de beste.” Ok, ik geef toe, het klinkt onnozel. Maar geloof me, doe het enkele dagen na elkaar, luidop, in de spiegel, terwijl je je lichaam oppompt, en je brein gaat je geloven. Daar draait het om, je brein zaken wijsmaken en in een bepaalde mindset brengen. 

Visualizations. Visualiseren wat je vandaag gaat doen. Je gaat je dag overlopen. Elke meeting, elk moment met je kinderen of je partner, het moment met je broer, die meeting met die belangrijke klant, die belangrijke speech die je moet geven. En je gaat je levendig inbeelden hoe die positief gaat verlopen. Je denkt aan de gewenste uitkomst van de meeting. Aan de positieve reacties van het publiek na je speech. Aan de complimenten van je baas na de presentatie van je budget. Je gaat concreet denken aan hoe succesvol je dag verloopt. En tenslotte ga je je inbeelden hoe je jezelf gaat belonen op het einde van de dag nadat je dit alles tot een goed einde hebt gebracht. Want de kleine en grote successen moet je vieren.

Excercice. Trainen. Je neemt dagelijks 20 minuten om enkele oefeningen te doen. Kan je joggen? Doen! Kan je even fietsen? Go for it! Maar geraak je niet buiten? Doe dan wat oefeningen. Sit ups, push ups, touwspringen, maakt niet uit. Zolang je je hart en je longen maar even laat werken. Het brengt je brein in een bepaald soort staat. Een staat van competitiviteit, van presteren, van positivisme. Het maakt je helemaal wakker.

Reading. Lezen. Heb je net als ik nog veel boeken op de stapel liggen? Geraak je nooit door die stapel heen en voel je je gefrustreerd dat je constant te weinig tijd of energie hebt om te lezen? Overdag heb je te veel werk en ’s avonds heb je geen fut meer. Wel, dan is 20 minuten lezen op dit moment het best mogelijke moment. Lezen zorgt ervoor dat je bijleert. Dat je doet wat je graag doet. Dat je tijd maakt voor jezelf. 

Scribing. Schrijven. Sluit je ritueel af met een moment van schrijven. Bloggen mag, een boek schrijven mag ook. Maar ook een dagboek bijhouden kan. Wat je maar gelukkig maakt. Schrijven brengt je in een soort mindset en geeft je een enorme focus. Het helpt je om je gedachten te ordenen. Om je dag verder structuur te geven.

 

Die 6 gewoontes zorgen voor SAVERS. Redders. Ze zorgen voor een gemakkelijk ochtendritueel dat mij alvast enorm vooruit heeft geholpen. Had ik ooit gedacht een boek te schrijven? Hell no, maar plots, via die SAVERS, kwam het ervan. En nog zo veel meer. Pas op, de eerste dagen zijn keihard. Opstaan om 6u is tegen de natuur vond ik. Mijn ogen piekten. Deden pijn. Ik dacht “wat zit ik hier nu in godsnaam te doen, ik kruip terug in mijn bed”. Hal Elrod bespreekt dat ook in zijn boek. Hij zegt dat je 1 week op je tanden moet bijten. En dat klopt ook. Na een week is het een plezier. Na een maand is het een gewoonte waar je niet meer van afraakt. Plots voelt elke ochtend aan als kerstochtend, ook voor een niet ochtendsmens als ik.

Je hoeft ook niet te streng te zijn voor jezelf. Natuurlijk zijn er dagen dat het niet lukt. Soms moet je om 7u een vliegtuig halen. Soms heb je je overslapen omdat je een feestje had. Niet erg. Je kan de SAVERS ook in 6 minuten doen. 1 minuut per item. Vreemd? Nee hoor. 1 minuut stilte is al zalig. 1 minuut lezen is meer dan je denkt. En 1 minuut trainen is beter dan nul. 1 minuut affirmaties kan je onder de douche afhaspelen.

Hoe je je dag start bepaalt de rest van je dag. Begin je negatief, wordt de rest ook onproductief en niet gefocust. Begin je de dag vredevol, doelbewust en energiek, dan heeft dat een impact op het vervolg van je dag vol opportuniteiten.

Op die manier word je elke dag weer een betere versie van jezelf.

Het boek gaat uiteraard veel verder in detail en is een echte aanrader. Het heeft mij enorm geholpen. Hopelijk jou ook!

 

[1]Hal Elrod. The Miracle Morning. The 6 habits that will transform your life before 8AM. Hodder & Stoughton General Division. 2017.

Written by Laurent Lootens - Lapin Quotidien, owner and Founder of Lapin Quotidien and So-Phi.